Film

FILM: A NIGHT TO REMEMBER - BRITISK DOKUDRAMA OM SKIPET SOM IKKE KUNNE SYNKE

A Night to Remember. Regi: Roy Ward Baker, Storbritannia, 1958. Manus: Eric Ambler, etter en bok av Walter Loyd. Foto: Geoffrey Unsworth. Medv: Kenneth More, Ronald Allen, Robert Ayres, Honor Blackman, Anthony Bushell m.fl. Engelsk tale, utekstet. DCP, s/hv, 2 t 3 min.

A Night to Remember
Rett før midnatt 14. april 1912 gikk passasjerskipet Titanic på et isfjell nord i Atlanterhavet. Kl. 02.23 15. april forsvinner de siste delene av skipet i sjøen og 1517 mennesker omkommer i det iskalde vannet.

Titanics forlis for 100 år siden var en skjellsettende begivenhet i samtiden. Utallige er framstillingene av katastrofen i litteratur og film, men mange regner dette britiske dokudramaet fra 1958 som den beste filmatiseringen.

I tillegg til å bli et undergangssymbol er også Titanics forlis ofte vært tolket i lys av de grelle klasseforskjellene man kan lese ut av historien og av tallene på omkomne. Selv om bare en tredel av passasjerene overlevde, klarte 97 % av kvinnene på første klasse seg mot bare 46 % på tredje. Historien bak tall som dette komme tydelig fram i filmen, som ble laget på grunnlag av en dokumentarskildring av Walter Lord fra 1955. Flere av de overlevende var med som rådgivere under innspillingen.

Sammenliknet med Titanic (1997) er dette en neddempet film, men likevel en solid, virkelighetsnær skildring av hendelsesforløpet med annenstyrmann Charles Lightoller og en gruppe passasjerer plassert i sentrum for begivenhetene. Så langt man kjente historien på dette tidspunkt, har man prøvd å holde seg til de historiske kjensgjerningene. Førsteklasses regi, klipp og s/hv-foto gjør at filmen gjør sterkt inntrykk – uten romantiske sidehistorier – også i dag.

Torsdagsfilmen/red.

Billetter
kr 80 ordinær
kr 40 medlem
kr 100 medlemsskap

Billettsalg ved inngangen like før filmen starter

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.