Film

FETT VELGER FILM: NORTH COUNTRY, REGI NIKI CARO

North Country. Regi: Niki Caro, USA, 2005. Manus: Michael Seitzman, etter Clara Bingham og Laura Leedy Ganslers bok. Foto: Chris Menges. Musikk: Gustavo Santaolalla. Medv: Charlize Theron, Thomas Curtis, Elle Peterson, Frances McDormand, Sean Bean, Woody Harrelson, Sissy Spacek m.fl. Engelske tale, norske undertekster. 35mm, farger, 2 t 6 min.

North Country
Etter å ha blitt slått én gang for mye, tar Josey Aimes ungene sine og drar til barndomshjemmet i jerngruvebyen i det nordlige Minnesota. Hun innser fort at skal hun få råd til et eget sted for seg selv og barna, må hun gjøre noe annet enn å vaske hår. Mulighetene er ikke mange her, og Josey velger derfor gruvelivet, som både er godt betalt og vel ansett. Det være seg for menn vel å merke; hennes konservative foreldre skjemmes over Joseys yrkesvalg. Men selv er hun stolt over sitt nye, selvstendige liv.

Gleden skal vise seg å bli kortvarig, for hver arbeidsdag er en enorm prøvelse for de få kvinnene som har turt å trosse kjønnsbarrierene for å ta seg jobb i gruven. Det som starter med systematisk, daglig trakassering som slengbemerkninger og plastkuker i matboksen, ender i en reell angst for overgrep. Det er utenkelig å si i fra, kvinnene er livredde for å miste jobbene sine. Josey går likevel til ledelsen, hvor hun får beskjed om å "holde kjeft, jobbe hardt og ta det som en mann". Det ender med USAs første gruppesøksmål mot seksuell trakassering.

Filmen, som er regissert av Niki Caro, bygger løst på saken Jenson vs. Eveleth Taconiute Co., som er beskrevet i boken "Class Action". For sin tolkning av Josey, ble Charlize Theron Oscarnominert for beste kvinnelige hovedrolle mens Frances McDormand ble nominert for beste birolle som venninnen og gruvearbeideren Glory Dodge.

Hilde Staalesen Lilleøren/Fett

Billetter
kr 80 ordinær
kr 40 medlem
medlemskap kr 100

Billetter selges ved inngangen.


Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.