Foredrag

AKADEMIET CINEMATEKET: REUNION - TI ÅR ETTER. MØTE MED FILMSKAPERNE JON HAUKELAND OG STEINAR BRYN

Akademiet Cinemateket: Reunion

I samarbeid med Norsk filmklubbforbund presenterer vi en kveld med filmregissør Jon Haukeland og Steinar Bryn fra Nansensenteret. Først vises den korte dokumentaren "Før bombene falt" før vi overlater scenen til Haukeland og Bryn. De vil snakke om bakgrunnen for og tilblivelsen av filmene "Reunion - ti år" etter og "Før bombene falt".

"Noen dager etter at jeg filmet det første møtet mellom de serbiske og albanske studentene, i 1999, bombet NATO Serbia, Montenegro og Kosovo. De tingene som skjedde i etterkant av dette - eskaleringen av den etniske rensingen, flyktingestrømmen til Makedonia og Albania. Milosovic som nektet å gi opp. Den endelige seiren, albanernes frihetskamp kronet med selvstendighet. Serbernes flukt fra byene utløst av hevn og revansjelyst. Det nye Kosvo er ikke slik som NATO sa at det ville bli. Det er verken multietnisk eller demokratisk. Det er et korrupt oligarki, der minoritetene frykter for sine liv. (...)

Midt oppi dette mørke bildet finnes det heldigvis helter. Først og fremst de serberne og albanerne som gjennom hele livet har blitt utsatt for en intens hatkampanje, men som allikevel vil møte motparten. Og Steinar Bryn som har utviklet en egen metode for å bryte inngrodde tankemønstre hos begge parter, skape arenaer der folk kan møtes og arbeide for at skoler og institusjoner skal være for alle etniske grupper. Når jeg gikk i gang med Reunion var det fordi at jeg kunne lage en film om disse heltene, om hvordan krig blir til men først og fremst hvordan det er mulig å gjøre noe for å unngå at den bryter løs igjen." - Jon Haukeland

Jon Haukeland er en norsk regissør, dramaturg og journalist. I 2004 regisserte han, i samarbeid med Tore Vollan, kinodokumentaren "Mannen som elsket Haugesund". De siste årene har han vært involvert som dramaturg på toneangivende dokumentarfilmer som kinofilmen "Jenter", de svenske festivalfilmene "Bullshit" og "Facing Genocide", samt TV-dokumentaren "Min stolte far". Han har også skrevet og regissert kortfilmen "Elva bak huset" og novellefilmen "Ti år fra nå".


Steinar Bryn er leder for prosjektet "Nansen Dialog" som ble opprettet i 1995 på Nansenskolen på Lillehammer, som en reaksjon på at det var krig i den tidligere vinter-OL-byen Sarajevo, mens vinter-OL ble arrangert på Lillehammer. Nansenskolen samlet unge ledere fra de forskjellige etniske gruppene i tidligere Jugoslavia til samtaler. Etter hvert flyttet de det meste av arbeidet til Balkan, og i dag er det ti dialogsentre med mer enn 60 ansatte som arbeider med dialog mellom etniske grupper som har vært i krig mot hverandre. Det har blitt arrangert mer enn 150 dialogseminar mellom fiender fra krigsområder på Nansenskolen. Fortsatt drives det med kurs på Lillehammer, og dialogerfaringene har ført til at man har arrangert kurser for flere grupper fra andre konflikt- og krigsområder som Midtøsten og Afrikas Horn.

 

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.