Film

FILM: GENERALEN, BUSTER KEATON og CLYDE BRUCKMAN, USA 1926

Buster Keaton og Clyde Bruckmans GENERALEN fra 1926 er regnet som stumfilmens monumentale mesterverk. Cinemateket USF presenterer to visninger 22. og 25. mars, med Jørgen Larsson som akkompagnør, i levende live, på pianoet ved lerretet.

The General. Regi: Buster Keaton og Clyde Bruckman, USA, 1926. Manus: Buster Keaton og Clyde Bruckman, etter en bok av William Pittenger. Foto: Bert Haines og J. Devereaux Jennings. Musikk: Stum m/levende musikk av Jørgen Larsson på piano. Medv: Buster Keaton, Marion Mack, Charles Smith, Frederick Vroom, Joe Keaton m.fl. Engelske mellomtekster, norske undertekster. 35mm, s/hv, stum, 2 t 15 min.


Generalen er basert på en sann historie fra den amerikanske borgerkrigen, nedskrevet av agenten William Pittenger. Sammen med tjue andre nordstatssoldater forkledd i sørsatsuniformer, stjal han i 1862 et tog langt bak fiendens linjer. Planen var at de skulle brenne alle broer og ødelegge kommunikasjonslinjer etter seg på ferden tilbake til nord. De hadde nesten kommet frem til egne tropper da besetningen på det stjålne lokomotivet tok dem igjen i et annet lokomotiv, og overmannet dem. Keaton gjorde imidlertid en viktig forandring fra boken; ved å rette fokuset mot den frastjålne lokfører, fikk helten muligheten til å vinne - fundamentalt for enhver komedie.

Keaton søkte også å gi et optimalt autentisk bilde av perioden. På grunnlag av Matthew Bradys fotografier gjenskapte han perioden ned til minste detalj. Byer ble bygget fra grunnen av, kostymer, rekvisitter og scenografi generelt ble laget for å gi det riktige tidsbildet. Dyrest ble scenen der han lot bygge en jernbanebro, for så å la det ene av hans to originale 1860-lokomotiv styrte i elva da broen kollapset. Dette er det desidert dyreste og mest spektakulære enkeltopptaket i hele stumfilmperioden. Det ble til og med bygget tribuner for de flere tusen tilreisende som møtte opp for å se på da scenen skulle skytes.

Opptakene foregikk dog ikke helt uten uhell. Blant annet i den storslåtte avslutningsscenen ble flere av soldatene skadet. Noen holdt på å drukne, andre falt av hester, snublet eller fikk brannskader. En av sistnevnte - etter eget utsagn - fordi han «sto for nær Buster Keaton». For den lille, modige regissøren var selvfølgelig sterkt delaktig i det velregisserte, tilsynelatende kaotiske slaget.

I form og formidling finnes ikke Generalens like innenfor komediegenren. Den dramatiske handlingen og komikken er så til de grader flettet sammen at man aldri føler historien som et påskudd for komikk, eller at gagsene er påklistret historien. Keatons unike iscenesettelsestalent kommer virkelig til uttrykk i Generalen. Blant annet i scenen der Buster passerer fronten, og ender opp bak fiendens linjer. Mens han hogger ved til dampkjelen, ser vi hele sørstatshæren passere bak ham fra venstre mot høyre. Buster hogger ufortrødent videre. Noen hundre meter senere ser vi hele nordstatshæren bak ryggen hans, i marsj motsatt vei. Dette er genialt visuelt fortalt; lokomotivet befinner seg nå på fiendens territorium. Generalen kryr av lignende filmatiske, historiefortellende perler.

olep

---------------------

Vises torsdag 22. mars kl. 21:00 / søndag 25. mars kl. 18:30

--------------------

Billetter selges ved inngangen
Kr 80 ordinær
Kr 40 medlem
Kr 10 medlemsskap

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.