Film

FILM: SOME LIKE IT HOT - LEGENDARISK FARSE MED MARILYN MONROE, TONY CURTIS, JACK LEMMON M.FL.

Some Like It Hot. Regi: Billy Wilder, USA, 1959. Manus: Billy Wilder, Doane Harrison og I.A.L. Diamond. Foto: Charles Lang. Musikk: Adolph Deutsch. Medv: Marilyn Monroe, Jack Lemmon, Tony Curtis, Joe E. Brown, George Raft m.fl. Engelsk tale, norske undertekster. Digital kopi, s/hv, 2 t 1 min.

Some Like It Hot
Joe og Jerry er to arbeidsløse musikere som tilfeldigvis blir vitne til St. Valentines-massakren i Chicago 1929. De sitter dermed inne med opplysninger som kan sende gangsterkongen Spats Colombo og hans kompanjonger bak murene for all tid. Klappjakten er i gang, og Joe og Jerry må gjemme seg. De finner det perfekte gjemmested idet de møter et kvinneorkester. De kler seg i kvinneklær og parykker, får jobb hos damene og blir med dem på turné.

Men komplikasjonene er ikke over. Guttene har store problemer med å holde masken foran bandets vakre jenter, spesielt under en fuktig fest. Joe forelsker seg hodestups i bandets vokalist, Sugar Kane, som på sin side ser på ham som en god venninne. Sugar er svak for millionærer, og forteller at hun har falt for den rike kjekkasen Osgood Fielding III, som også betror seg til Joe. Det viser seg at Osgoods amorøse følelser ikke retter seg mot blonde Sugar men mot kvinneutgaven av Jerry. Flokene er med andre ord mange og intrikate, og bedre blir det ikke når gangsterne og jazzorkesteret havner på samme hotell.

Some Like It Hot beviser at hysteriske farser faktisk kan være hysterisk morsomme, bare manus er oppfinnsomt nok, alle karakterene er gjennomarbeidet, og replikkene er skrevet med både subtilitet og respekt for publikums intelligens.

Regissør Billy Wilder var strålende fornøyd da han hadde kapret sine to førstevalg, Jack Lemmon og Tony Curtis, til å spille hovedrollene. De skuffet ikke, prestasjonene deres er fremragende. Servert på sølvfat fikk likevel Wilder en overraskende bonus i hendene. Han fikk nyss om at Marilyn Monroe på eget initiativ hadde uttrykt ønske om å spille Sugar. Opprinnelig var Sugar utformet som en heller ubetydelig birolle, men den ble nå raskt utvidet og tilpasset henne. Wilder hadde tidligere brukt Monroe i The Seven Year Itch (1955) og visste at hun med sin eventyrlige utstråling kunne bære scener alene. Han hadde i tillegg registrert hvilken utmerket følsomhet og timing hun hadde overfor hvordan hun skulle uttrykke de morsomme poengene. Some Like It Hot er filmen som beviser hvilken stor komedieskuespiller Monroe var.

Some Like It Hot har for ettertiden blitt stående som en av de store klassikerene innen komediegenren. Den topper American Film Institute sin liste over de morsomste amerikanske filmene gjennom alle tider. Filmen er full av replikker med dobbel bunn, men i hendene på Wilder blir det aldri plumpt - bare elegant. Some Like It Hot holder nivået gjennom samfulle to timer, og avslutter med en legendarisk sluttreplikk.

red./olep

Billetter selges ved inngangen.
Kr 80 ordinær
Kr 40 medlem
Kr 100 medlemsskap


 

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.