Film

FILM: KANINMANNEN - LITTERATURTIDSSKRIFTET VAGANT VELGER FILM

Kaninmannen. Regi: Stig Larsson, Sverige, 1990. Manus: Stig Larsson. Foto: Andrea Lasmanis. Musikk: Dror Feiler. Medv: Börje Ahlstedt, Leif Andreé, Stina Eklblad, Eva Engström, Björn Gedda, Erika Ullenius m.fl. Svensk tale, utekstet. 35mm, farger, 1 t 33 min.

Kaninmannen
Bengt Nääs er en middelaldrende TV-produsent i kanalen TV9, og hans spesialitet er dokumentarprogrammer som forsøker å løse uoppklarte kriminalsaker. Hans sønn Hans er en forsagt mann som arbeider som lærer, og som regelmessig mobbes og ydmykes av sine elever. Når Bengt og hans team begynner å etterforske en sak om en voldtektsmann som forgriper seg på små jenter, får han via en venn fatt i politiets fantomtegning - en tegning som viser en mann som ligner mistenkelig på hans innadvendte og unnvikende sønn. Drevet av like deler nysgjerrighet, ærgjerrighet og ansvarsfølelse, kastes Bengt ut i en materie han blir stadig mer usikker på om han egentlig vil til bunns i.

Kaninmannen er en kompakt og kompleks film som spenner fra svart humor til intenst ubehagelig mellommenneskelig drama. Larsson feller ingen moralske dommer over sine karakterer, men skildrer hele veien deres gjerninger fra en distanse hinsides godt og ond. Og i bakgrunnen lurer hele tiden spørsmålet om hva som er roten til forbryterens patologiske gjerninger.

Kaninmannen er den svenske forfatteren, poeten, dramatikeren og samfunnsdebattanten Stig Larssons andre spillefilm. Larsson er utdannet filmregissør ved Dramatiska Institutet, og da han debuterte som langfilmregissør med Ängel i 1989 hadde han allerede rukket å gjøre seg bemerket med de to epokegjørende romanene "Autistene" (1979) og "Nyår" (1984), samt regissere tv-versjonen av sitt eget teaterstykke VD. Andrefilmen er viden anerkjent som hans beste film som regissør, og tar opp i seg mange av temaene som man finner i Larssons prosa, og særlig deler den en rekke elementer med romanen "Komedin I" som kom samme år.

Kaninmannen er fjerde film i serien "Vagant velger", og introduseres av Espen Stueland, kritiker i Klassekampen og tidligere redaktør i Vagant. Han har gjendiktet Stig Larson i det 280 siders diktutvalget "Helhjertet på en annen måte" (Tiden, 2004). Vagant er et Bergensbaserttidsskrift for litteratur og kritikk, som diskuterer unge og etablerte, norske og utenlandske forfatterskap. Tidsskriftet vier også film og samtidskunst fyldig omtale.

Aksel Kielland

Billetter selges ved inngangen.
Kr 80 ordinær
Kr 40 medlem
Kr 100 medlemsskap


Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.