Film

FILM: VAGANT PRESENTERER: TOWN BLOODY HALL (A DIALOGUE OF WOMEN'S LIBERATION), USA 1971

Skandalen var et faktum og intelligensiaen rundt Manhattans kafébord var rystet da Norman Mailer i mars 1971 publiserte essayet "The Prisoner of Sex" i Harper's Magazine.

Town Bloody Hall [A Dialouge on Women's Liberation]. Regi: Chris Hegedus og D.A. Pennebaker, USA, 1979. . Foto: Jim Desmond, D.A. Pennebaker og Mark Woodcock. Medv: Norman Mailer, Germaine Greer, Diana Trilling, Jacqueline Ceballos, Jill Johnston, Susan Sontag m.fl. Engelsk tale, utekstet. Digibeta, farger, 1 t 25 min.

Town Bloody Hall

Macho-litteraten Mailer var ikke uvant med søkelyset: I 1948 debuterte han med krigsromanen "The Naked and the Dead", og ble en litterær celebritet i en alder av 25 år. I 1960 knivstakk han sin kone (at hun ikke døde av skadene skyldtes ren flaks), og i romanen "An American Dream", utgitt noen få år senere, hyller han mordets seksuelle frigjøringspotensial.

Når han i 1971 går i rette med sine kvinnelige kritikere og feminismen som sådan, sparer han ikke på det retoriske kruttet: "While the Prizewinner was packing lunches this picnicking summer, the particular part of his ghost-phallus which remained in New York – his very reputation in residence – had not only been ambushed, but was apparently being chewed half to death by a squadron of enraged Amazons, an honor guard of revolutionary (if we could only see them) vaginas."

Krigserklæringen ble utgangspunkt for et debattmøte noen uker senere i New York Citys Town Hall. Mailer måtte svare for seg i møte med blant andre den legendariske Germaine Greer, forfatteren av ”The Female Eunuch”, og litteraturkritikeren Diana Trilling. Konfrontasjonen viser den intellektuelle New York-kulturen på sitt aller beste. Replikkene er kjappe, polemikken knallhard og sarkasmen intens. Lykkeligvis for oss, filmet dokumentarfilmskaperen D.A. Pennebaker hele karnevalet, og resultatet er filmen Town Bloody Hall.

Dette er debatt 1970-talls style.

Town Bloody Hall er tredje film i serien "Vagant velger"», og introduseres av Bernhard Ellefsen, kritiker i Morgenbladet og redaksjonsmedlem i Vagant. Vagant er et Bergensbasert tidsskrift for litteratur og kritikk, som orienterer om og diskuterer unge og etablerte, norske og utenlandske forfatterskap. Tidsskriftet vier også film og samtidskunst fyldig omtale.

Bernhard Ellefsen

Billetter
kr 80 ordinær
kr 40 medlem
Medlemsskap kr 100

Billettsalg ved inngangen

 

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.