Film

FILM: UNITED STATES OF AFGHANISTAN, REGI PÅL HOLLENDER, SVERIGE

PÅ LETING ETTER SVAR - ETT ÅR ETTER 11. SEPTEMBER

United States of Afghanistan. Regi: Pål Hollender, Danmark, 2004. . Foto: Bo Melin og Pål Hollender. Musikk: Olle Ljungström. Medv: Ismatullah Baig, Olle Ljungström, Pål Hollender, Ali Sajjad, Hamid Oghabi Sajjadi m.fl. Engelsk og svensk tale, engelske undertekster. Dvcam, farger, 58 min.

United States of Afghanistan
I 2002 inviterte Lars von Trier seks unge, nordiske filmskapere - deriblant Margreth Olin og Pål Hollender - til å lage dokumentar etter hans dogmeregler, såkalte "dogumentarer". von Triers dokumentarmanifest ga strenge begrensninger for hva en regissør kunne tillate seg både under opptak og i redigeringsrommet. Blant annet kunne ikke regissøren insturere sine aktører foran kamera, og ikke skape rekonstruksjoner. Det var heller ikke tillatt å legge annen lyd enn den autentiske på bildene, og hvert klipp skulle markeres tydelig med et par tiendeler med sort film. Målet var å vise sannheten.

Pål Hollender valgte å dra til Afganhistan et år etter at flyene traff tvilingtårnene. Han tok med seg sin musikervenn Olle Ljungstrøm og eieren av den lokale innvandrerbutikken i Stockholm som tilfeldigvis var afghaner, og dro til et land han aldri før hadde hatt noe forhold til. Der vimset han rundt uten særlig mål og mening i et forsøk på å bli kjent med landet, og finne ut om alle var så onde som amerikanerne ville ha det til.

- Jeg synes dogumentaristens arbeidskode var inspirerende, men også farlig. Den tvang oss midt inn i begivenhetene. Ingenting kunne legges til, ingenting kunne repareres. Du måtte bare være der, sa Pål Hollender etter arbeidet med filmen.

Noen mennesker er av typen som virker å havne i de mest utrolige situasjoner, men likevel alltid lander på beina uansett hva som skjer. Pål Hollender er en slik person, noe United States of Afghanistan definitivt er et bevis på.

olep

Billetter
kr 80 ordinær
kr 40 medlem
medlemsskap kr 100

Billettsalg ved inngangen

 

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.