Film

FILM: MAN OF ARAN - KLASSISK DOKUMENTAR AV ROBERT FLAHERTY

Man of Aran. Regi: Robert J. Flarethy, Storbritannia, 1934. Manus: Robert J. Flarethy. Foto: Robert J. Flarethy. Musikk: Engelske tale, utekstet. DCP, s/hv. Medv: Colman "Tiger" King, Maggie Dirrane, Michael Dirrane, Pat Mullin m.fl. 1 t 16 min, .

Man of Aran
Man of Aran var dokumentarpionéren Robert Flahertys tredje langfilm, etter Moana (1926) og den sjangerdefinerende debutfilmen Nanook of the North (1922). I alle disse tre filmene framstilte Flaherty befolkningsgrupper på fjerntliggende steder, på måter som bringer seeren tett på de primitive og førindustrialiserte fangst- og fiskersamfunnene filmene handler om.

Flahertys metoder har blitt like omdiskuterte som filmene hans er beundret, omtalt og analysert, for det er liten tvil om at mannen som var med på å finne opp dokumentarfilmen også var en av fagets første og kanskje største juksemakere. I Nanook of the North finnes scener fra selfangst med metoder urbefolkningen ikke hadde brukt på årtier, og dramatiske hendelser ble iscenesatt uten mye tanke om de medvirkendes sikkerhet. I Man of Aran, som handler om det røffe kystlivet i en landsby på nordsiden av Irland, benytter Flaherty tilsvarende grep når han sender fiskerne på haijakt med utrangerte fangstmetoder og -utstyr.

Til tross for Flahertys tvilsomme virkelighetsbeskrivelser er filmene hans gripende og besettende dokumentarportretter, der styrken først og fremst vises i billedkomposisjon og klipping, og i Man of Aran ikke minst i den spektakulære filmingen av ville naturkrefter og værharde landskap.

Svein Inge Sæther/CiTr

Billetter
Kr 80 ordinær
kr 40 medlem
Medlemsskap kr 100

Billettsalg ned inngangen

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.