Film

BIFF: ÄPPELKRIGET

Tyskerne kommer!

Hasse & Tage er selvskrevne navn når Bergen filmklubbs femtiårsjubileum skal markeres, og blant deres filmer er det ÄPPELKRIGET som har gledet flest filmklubbmedlemmer gjennom årenes løp. Utgangspunktet for filmen er like enkelt som det er absurd: En tysk forretningsmann ønsker å bygge fornøyelsesparken Deutschneyland i naturskjønne omgivelser i Skåne. For å oppnå dette er han imidlertid avhengig av å få kjøpt landområder av de fastboende, noe som viser seg å være en langt mer utfordrende oppgave enn han og hans samarbeidspartnere i utgangspunktet hadde forestilt seg. Og når den foretaksomme Lindberg-slekten for alvor setter seg på bakbeina, er det duket for en sabotasjekampanje som kan drive selv den mest iherdige kapitalist til vanvidd.

Komedien er kanskje den filmatiske sjangeren som eldes med minst verdighet, og det at herrene Alfredson og Danielssons rabulistiske hyllest til "den svenska stelheten" fortsatt makter å få publikum til å le høyt, understreker hvilke fantastiske filmskapere vi her har med å gjøre.


ORIGINALTITTEL Äppelkriget

LAND Sverige
ÅR 1971
SPILLETID 103 min

REGISSØR Tage Danielsson
MANUS Hans Alfredson, Tage Danielsson
FOTOGRAF Lars Swanberg

SKUESPILLERE
Per Grundén, Gösta Ekman, Sture Ericson

SPRÅK Svensk
PRODUKSJONSSELSKAP Svensk Filmindustri, Svenska Ord
INT.SALG Svensk Filmindustri (SF)

 

Tage Danielsson var en svensk forfatter, poet, regissør, skuespiller og komiker. Danielsson ble i 1949 tatt opp ved Universitet Uppsala, og i etterkant av dette startet han sitt virke i Sveriges Radio, der han møtte Hans Alfredson. Dette skulle bli begynnelsen på tretti år langt samarbeid innen produksjon av diverse show, filmer og TV-serier, elsket av det svenske folk. Selv om de var komikere, hadde alt de laget et mer seriøst budskap. Som regissør kjenner vi til ham gjennom filmene ATT ANGÖRA EN BRYGGA (1965), RONJA RØVERDATTER (1984) og ikke minst ÄPPELKRIGET (1971)

Billetter kr 80, selges ved inngangen og i forsalg.
(Kan kjøpes over internett og Bergen Kinos billettsystem. Disse må hentes ut i luke eller automat på Bergen Kino. Cinemateket har også manuelt billettsalg (kun fullpris = kr. 80) ved inngang på Cinemateket USF. OBS! Kun kontant.

Se også billettinformasjon på festivalens nettsider her.

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.