Film

FILM: MANNEN FRA MALLORCA, REGI BO WIDERBERG 1984

KRIMINALFILM SOM TENDENSROMAN

Mannen från Mallorca. Regi: Bo Widerberg, Sverige, 1984. Manus: Bo Widerberg, etter en roman av Leif G. W. Persson. Foto: Thomas Wahlberg. Musikk: Bjørn J:son Lind.. Medv: ven Wollter, Thomas von Brömssen, Håkan Serner, Ernst Günther Jr., Thomas Hellberg m.fl. Svensk tale, norske undertekster. 35mm, farger, 1 t 46 min.

MANNEN FRA MALLORCA
Bo Widerbergs Mannen fra Mallorca regnes av mange som en tematisk oppfølger til Mannen på taket. I likhet med sistnevnte film er Mannen fra Mallorca en kriminalroman hvor selve mysteriet er underordnet kritikken av det svenske Folkhemmet, og i likhet med Mannen på taket er den basert på en bok av en av Sveriges store krimforfattere. Leif G.W. Persson er tidligere politimann, professor i kriminologi og den mest brukte kommentatoren på politisaker i svensk media (for tiden kan man se ham sitte som en moderne Gideon Fell og uttale seg i hytt og vær om pågående mordetterforskninger i SVT-programmet "Veckans brott"). Filmen er basert på hans bok "Grisefesten", en vagt fiksjonalisert fremstilling av den såkalte Geijer-saken, hvor Sveriges daværende justisminister Lennart Geijer av politiet ble mistenkt for å være kunde hos en prostitusjonsring.

I likhet med Mannen på taket er Mannen fra Mallorca ingen sjangerfilm i moderne betydning. Den er en film med politimenn, bankran og mord, - men den er først og fremst en film om det svenske samfunnet, om hvordan sprekker er i ferd med å danne seg i grunnmuren til Folkhemmet og om menneskene som forgjeves forsøker å opprettholde en samfunnsorden de hittil har tatt for gitt.

AK

BILLETT KR 80
MEDLEMSBILLETT KR 40
MEDLEMSSKAP KR 100

BILLETTSALG I DØREN

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.