Film

FILM: GREENBERG, REGI NOAG BAUMBACH 2010

DOWN AND OUT IN SOUTHERN CALIFORNIA

Greenberg. Regi: Noah Baumbach, USA, 2010. Manus: Noah Baumbach og Jennifer Jason Leigh. Foto: Harris Savides. Musikk: James Murphy. Medv: Ben Stiller, Greta Gerwig, Rhys Ifans, Jennifer Jason Leigh, Mark Duplass m.fl. Engelsk tale, norske undertekster. 35mm, farger, 1 t 47 min.

GREENBERG
Roger Greenberg er en forhenværende musiker som etter å ha vært på tampen av det store gjennombruddet har hatt et nervøst sammenbrudd og nå sakte men sikkert prøver å bygge seg opp igjen. Når hans mer suksessrike og etablerte bror drar på forretningsreise, sier Roger seg villig til å agere hundepasser og håndverker i de seks ukene broren og hans familie er borte. I L.A. bruker han tiden på å irritere seg over naboene, skrive sinte leserbrev til ymse publikasjoner og selskaper, samt gjøre halvhjertede forsøk på å snekre sammen et hundehus. Og når brorens distré og retningsløse personlige assistent Holly omsider gjør sin entre, er det duket for et møte mellom to dysfunksjonelle og søkende sjeler som vanskelig kan ende godt.

Noah Baumbach fikk et gjennombrudd som regissør med sin fjerde spillefilm The Squid and the Whale i 2005. Den både vakre, humoristiske og estetisk tiltalende oppvekstskildringen satte Baumbach på kartet ved siden av regissører som hans kompanjong Wes Anderson, Spike Jonze og Michel Gondry. Med sine to påfølgende filmer, synes dog Baumbach ivrig etter å kvitte seg med godviljen den overraskende suksessen innbragte ham; både Margot at the Wedding og Greenberg representerer i stor grad et brudd med den glade neonaivismen som kjennetegner The Squid and the Whale og de nevnte regissørene.

Ben Stiller tegner med sin tolkning av Roger Greenberg et bilde av en karakter som kontinuerlig ligger i krig med sine egne destruktive impulser, og samspillet med Greta Gerwig i rollen som den tilsvarende udynamiske Holly er filmens største styrke. Dertil kommer Harris Savides' flotte fotografinnsats og musikken laget av LCD Soundsystems James Murphy (i tillegg til fantastisk diegetisk bruk av låter som Albert Hammonds "It Never Rains in Southern California"). Filmen fikk til dels hard medfart av kritikerne, og har til dags dato fortsatt til gode å bli noen publikumshit. Formodentlig handler dette mer om at folk trodde de skulle få noe helt annet enn det som ble servert enn om filmens iboende kvaliteter. For aksepterer en Greenberg for det den er, vil en finne en vakker og sjarmerende film om et særdeles vanskelig menneske.

AK

BILLETT KR 80
MEDLEMSBILLETT KR 40
MEDLEMSSKAP KR 100

BILLETTSALG I DØREN

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.