Film

ENO PRESENTERER: ROCKERS - EN ESSENSIELL REGGAEFILM

Cinemateket USF har gitt ENO sjansen til å velge seg en film. Som det sømmer seg et skikkelig musikkmagasin, har ENO valgt denne stjernespekkede roadmovien fra Jamaica

Musikkmagasinet ENO ble lansert høsten 2010, og ble tatt i mot med åpne armer av et mer eller mindre samlet kultur-Norge. Dagsavisen kåret tidsskriftet til årets norske utgivelse i 2010, og den innflytelsesrike svenske kritikeren Jan Gradvall hyllet bladet for å bestå av "noen av de mest originale og beste ideene jeg noensinne har sett i et musikkmagasin, skandinavisk eller internasjonalt". Nylig ble bladet også tildelt prisen "Årets komet" av Tidsskriftforeningens uavhengige fagjury.

Sammen med det anerike og anerkjente litteraturtidsskriftet Vagant har ENO denne våren fått anledning til å velge seg ut en film. For ENO falt valget på den jamaikanske Rockers (1978), og her er hvorfor:

Ted Bafaloukos film Rockers (1978) er sammen med The Harder They Come (1973) den essensielle reggaefilmen. I utgangspunktet skulle dette være en dokumentar fra Kingstons musikkmiljø, men innspillingen utviklet seg til en seig, vuggende spillefilm med flere reggaestjerner i nøkkelroller, som Burning Spear, Gregory Isaac, Dillinger og Big Youth. Vi følger Leroy 'Horsemouth' Wallace på hans jamaikanske miniodysse rundt på øya, der han glir sakte rundt på sin motorsykkel for å tjene noen grunker, men etter hvert forvikler seg inn i et gangster- oppgjør. En autentisk og grovkornet skildring fra reggaemusikkens hjemland - seig, vuggende og hypnotiserende, omtrent som en god rootslåt. 

Eirik Kydland

ENO presenterer: Rockers. Regi: Ted Bafaloukos, Jamaica, 1978. Manus: Ted Bafaloukos. Foto: Peter Sova. Musikk: Todd Kasow. Medv: Leroy 'Horsemouth' Wallace, Richard 'Dirty Harry' Hall, Monica Craig, Marjorie Norman, Jacob Miller m.fl. Engelsk tale, utekstet. Digital kopi, farger, 1 t 40 min.

Billetter kr 80 selges ved inngangen.
Medlemsbilletter kr 40.
Medlemsskap i Cinemateket USF kr 100.

Se også Cinemateket USFs nettsider.
Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.