Film

FILM: TATT AV VINDEN - I ORIGINAL TECHNICOLOR!

Dette er en filmklassiker som må oppleves på kinolerretet. Nå får du to sjanser til å se filmen i "nyvasket" versjon - i sin originale fargesprakende prakt! Vises torsdag 3 mars og søndag 6 mars, begge dager kl. 18:00 i Cinemateket USF.

Tatt av vinden er et episk storverk om den amerikanske borgerkrigen. Filmens historiske setting er også ramme for en pasjonsfylt og gripende kjærlighetshistorie. I sentrum står Scarlett O'Hara. Under et barbecueselskap hos familien Wilkes på sydstatsgodset Twelve Oaks, treffer hun for første gang den vellystige og sensuelle Rhett Butler som prøver å vinne hennes hjerte. Hun er imidlertid meget forelsket i sønnen på Twelve Oaks, Ashley, men han deklarerer samme kveld sin forlovelse med Melanie Hamilton. Scarlett gir likevel ikke opp håpet om en dag å få gifte seg med mannen hun påstår at hun elsker.

Den storslåtte historien om tragisk kjærlighet har helt fram til i dag hatt en enorm appell. Margaret Mitchell brukte ti år på å skrive "Tatt av vinden", og da boken kom ut i 1936 ble over en million eksemplarer solgt i løpet av seks måneder.

Regissør Victor Fleming ga filmatiseringen en romantisk koloritt ved hjelp av tidlig fargefilmteknikk, Technicolor. Best kommer kanskje dette til uttrykk i de intime scenene med Scarlett og Rhett. Fargene skifter og fordypes i takt med melodramaets puls, og gjenspeiler på den måten scenenes følelsesmessige innhold: lidenskap, vrede og hat. Tatt av vindens store suksess var avgjørende for fargefilmens fremtid. Problemet til Technicolor var at fargene falmet fort. Gjennom en digital restaurering kan man imidlertid nå se filmen i sin opprinnelige prakt - så fargesprakende vakker den ikke har vært på over 70 år.

olep/red.

Gone With the Wind. Regi: Victor Fleming, USA, 1939. Manus: Sidney Howard, etter en roman av Margaret Mitchell. Foto: Ernest Haller og Ray Rennahan. Musikk: Max Steiner. Medv: Clark Gable, Vivien Leigh, Leslie Howard, Olivia de Havilland, m.fl. Utleie: NDC. Engelsk tale, utekstet. DCP (4K), farger, 1 t 54 min.

Billett kr 80:
Medlemsbillett kr 40.
Medlemskap kr 100.

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.