Film

FILM: LE MEPRIS, JEAN-LUC GODARD 1963

Le Mépris ble til i en periode da Jean-Luc Godard nøt en viss popularitet ikke bare blant cineastene, men også hos et bredere publikum. Dette førte til at han også ble møtt med en viss velvilje hos produsentene, som igjen ga ham muligheten til å produsere en film på et relativt stort budsjett. Dette kommer virkelig til syne i Le Mépris. Den har blitt en av de vakreste filmene man kan beskue på et lerret: med Capris fantastiske landskap som ramme; virtuost fotografert av Coutard i scope-format i rene, nærmest pop-aktige farger; Delerues suggererende vakre musikk-tema - og Brigitte Bardot.

Le Mépris er kanskje den av Godards filmer som har vært nærmest den kommersielle filmindustriens produkt, samtidig er den også en av dem som mest eksplisitt viser sin forakt overfor nettopp denne. Filmen handler om en filminnspilling der Godard tydelig får vist sine holdninger, da han lar regissøren, spilt av Fritz Lang, nærmest fremstå som en gudeliknende skikkelse, produsenten som en fascistisk barbar og manusforfatteren som en prostituert svekling. Det er en film som foregår blant ruinene av det gamle studiosystemet - i bokstavelig forstand - den bruker et nytt og modernistisk filmspråk, samtidig som den dypt beklager tapet av det gamle. Filmen veksler mellom troskap til det enhetlige, klassiske systemet og en aggressiv utålmodighet etter å komme i gang med noe nytt. Le Mépris er intet mindre enn en av etterkrigstidens viktigste og vakreste filmer, og en av Godards beste.

red./olep

Le Mépris [Skapt for kjærlighet]. Regi: Jean-Luc Godard, Frankrike/Italia, 1963. Manus: Jean-Luc Godard, etter en roman av Alberto Moravia. Foto: Raoul Coutard. Musikk: Georges Delerue. Medv: Brigitte Bardot, Michel Piccoli, Jack Palance, Fritz Lang m.fl. Utleie: NFK. Fransk, engelsk, tysk og italiensk tale med engelske undertekster. 35mm, farger, 1 t 43 min.

Billett kr 80.
Medlemsbillett kr 40.
Medlemsskap kr. 100.

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.