Film

FILM: GUDFAREN 2, FRANCIS FORD COPPOLA 1974

Coppolas Gudfaren-trilogi skildrer Vito Corleone og hans families vei fra fattigdom og maktesløshet i en siciliansk landsby til rikdom og makt i USAs storbyer. Trilogien er ikke kronologisk, og det er i del to det fortelles om Vitos emigrasjon til det forjettede land og hans første spede skritt på den kriminelle løpebane. Filmen har en ikke-lineær struktur og veksler mellom tre tidsperioder i hans liv.

Gudfaren-filmene står i tydelig gjeld til 1930-tallets gangsterfilmer, som for eksempel Scarface (1932) og Public Enemy (1931). Farger og utviklingen av spesialeffekter har imidlertid bidratt til å øke den dramatiske effekten av den kompromissløst realistiske skildringen av volden som hele tiden er nærværende.

Corleone-familiens skjebne understrekes av Nino Rotas ledsagende toner. Spesielt vil man legge merke til det tilbakevendende "gudfaren-temaet", som gjennom variasjoner i tempo og toneart formidler de rådende stemninger i familien - det fungerer både som bryllupsvals og sørgemarsj - samtidig som det skaper en sammenbindende identitet i begge filmene.

Gudfaren del 2 har større episk spennvidde enn sin forgjenger. Den utdyper både historie og tema fra første del, men ble ikke den samme publikumssuksess som den første filmen. Del 1 spilte inn mest penger, men det var del 2 som høstet flest Oscar-statuetter og kritikerpriser.

olep/red.

The Godfather, Part Two. Regi: Francis Ford Coppola, USA, 1974. Manus: Francis Ford Coppola og Mario Puzo, etter en roman av sistnevnte. Foto: Gordon Willis. Musikk: Nino Rota. Medv: Al Pacino, Robert De Niro, Robert Duvall, Diane Keaton m.fl. Utleie: Hollywood Classics, London. Engelsk tale, utekstet. DCP, farger, 3 t 21 min.

Billett kr 80.
Medlemsbillett kr 40.
Medlemskap kr 100.

 

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.