Film

FILM: ALIEN, RIDLEY SCOTT 1979

UNIVERSETS GROVARBEIDERE

Alien. Regi: Ridley Scott, Storbritannia, 1979. Manus: Dan O'Bannon og Robert Shusett. Foto: Derek Vanlint og Denys Ayling. Musikk: Jerry Goldsmith. Medv: Tom Skerritt, Sigourney Weaver, Veronica Cartwright, Harry Dean Stanton, Ian Holm, John Hurt m.fl. Utleie: NB. Engelsk tale, norske undertekster. 35 mm, farger, 1 t 56 min.

ALIEN

Handlingen er lagt til et vanskjøttet romskip som uglamorøst driver frem og tilbake i skytteltrafikk mellom planetene og frakter gods for et stort, intergalaktisk selskap. Mannskapet klager over for lav lønn og syter over dårlige redskaper som vanskeliggjør det daglige arbeidet - nærmest som om den sluskete industriarbeider har blitt eksportert til universets ytterste grense. På vei hjem etter et rutineoppdrag blir mannskapet vekket fra sin dype hyper-søvn av skipets styringscomputer som har oppfanget signaler fra en øde planet. I henhold til "The Company"s instrukser skal slike forhold sjekkes, og mannskapet lander noe motvillig på den forblåste og dystre planeten. Her raver tre av dem ut i den stormende ammoniakk-atmosfæren, hvor soloppgangen bare får himmelen til å skifte fra en gråfarge til en annen. De finner noe som kan ligne et strandet romskip, og i et kjempestort rom en masse egg - som ufattelig nok virker levende. De ligger blant forsteninger av muligens engang levende vesener. En av astro-nautene pirker litt i et av de slimete eggene, og med et beveger det seg - det åpner seg som en livmor - og ut kommer... Mannskapet blir ikke helt det samme igjen.

Både set-design og monster i Alien er basert på de obskøne og intrikate tegningene til den sveitsiske kunstneren H. R. Giger. Det kan minne om de gamle hvor-mange-dyr-finner-du-i-bildet puslespillene, med kjønnsorganer finurlig viklet inn overalt; fra vaginale åpninger i romskipet og eggene til monsterets falloslignende hodeform og erektile kjeft.

olep

Billett kr 80.
Medlemsbillett kr 40.
Medlemskap kr 100.

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.