Film

FILM: THE LAST PICTURE SHOW, REGI P. BOGDANOVICH 1971

SØTT, SART OG TRIST OM SMÅBY-USA, EN GLEMT FILMPERLE

The Last Picture Show. Regi: Peter Bogdanovich, USA, 1971. Manus: Peter Bogdanovich og Larry McMurtry, etter en roman av Larry McMurtry. Foto: Robert Surtees. Medv: Timothy Bottoms, Jeff Bridges, Ben Johnson, Cybill Shepherd, Ellen Burstyn, Cloris Leachman, Ben Johnson m.fl. Engelsk tale, utekstet. Dcp, s/hv, 1 t 58 min.

The Last Picture Show
The Last Picture Show er en oppvekstsskildring. Vi følger en gjeng ungdommer i en Texas-småby på 1950-tallet, i den døsige, traurige Eisenhower-æraen. Byen er av typen som har én hovedgate der alle butikkene ligger. Resten av byen ligner en spøkelsesby eller en gravplass, med vind og støv blåsende i tomme gater, forøvrig glimrende festet til celluloiden i svart/hvitt av gromfotografen Robert Surtees. Man kan aldri tro at dette er et godt sted å vokse opp. Filmens noe romantiserte farsfigur, og den eneste ungdommene ser opp til, er den gamle mannen Sam the Lion. Hans tre foretak - kafeen, biljardsalongen og kinoen - er de eneste stedene med en gnist av liv i seg. Her får vi oppleve vanskelige familieforhold, spenninger mellom gammel og ung, forhold, feider og famlende erotikk.

Perfekt materiale for en såpeserie, vil passe vittige tunger si, og de har selvfølgelig rett. Men det er castingen, et helstøpt manus og en nydelig realisering av dette som skiller The Last Picture Show fra såpen. Filmen har så interessante, levende og virkelige karakterer at man glemmer hvor deprimerende den egentlig er. De unge karakterene er så forvirrede og uforløste at deres overgangsritualer handler mer om ungdommens og uskyldens bortgang enn om det voksne livets begynnelse. Det som skjer med byen er symptomatisk for deres personlige nedadgående spiral. Det er ikke noe som begynner når forandringene tar til for alvor, det er noe som forsvinner for godt.

Sigurd Wik/red.

På grunn av kinoloven må man være medlem av Cinemateket USF for å se filmene som vises. Medlemsskap koster kr. 90 og er å få kjøpt i billettsalget før alle visningene. Merk at medlemskortet gjelder for både Bergen filmklubb og Cinemateket USF, samt at det normalt også gjelder for de fleste andre filmklubber i Norge. Medlemskort selges og er gyldig halvårsvis; vår og høst. VÅR: i salg i perioden 1/11 - 30/4, gyldig i perioden 1/11 - 30/6. HØST: i salg i perioden 1/5 - 31/10, gyldig i perioden 1/5 - 31/12.
I billettsalget til Bergen filmklubbs forestillinger er også mulig å kjøpe et A-kort. A-kortet koster kr. 350 og gir fri adgang til alle Bergen filmklubbs visninger for et semester. A-kortet gjelder også som vanlig medlemsskap for Cinemateket USF. Med andre ord får man adgang til visningene på Cinemateket mot å betale kr. 40. Det er finnes for tiden ikke noen A-kort-ordning for Cinemateket USF.Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.