Film

FILM: IRREVERSIBLE, REGI GASPAR NOE 2002

BAKLENGS INN I ET VOLDSHELVETE

Irreversible. Regi: Gaspar Noé, Frankrike, 2002. Manus: Gaspar Noé. Foto: Gaspar Noé. Musikk: Thomas Bangalter. Medv: Monica Bellucci, Vincent Cassel, Albert Dupontel, Philippe Nahon, Jo Prestia m.fl. Fransk tale, norske undertekster. 35 mm, farger, 1 t 34 min.

Irreversible
Regissør Gaspar Noé har med Irreversible laget en av de mest kompromissløse og foruroligende filmer som noen sinne er vist på det store lerretet.

Filmen vakte sterke reaksjoner hos publikum, og mange forlot salen både kvalme og sjokkerte over den grafiske volden man fikk presentert på lerretet. Samtidig regner mange den for et ubestridt mesterverk og blant det siste tiårets beste filmer.

Hvorfor skal vi da i det hele tatt gidde å utsette oss for et sånt mørke? Det originale ved Irreversible er at den nettopp forsøker å skape en motvekt til volden, hevnen og dødens pessimisme. Ved å fortelle historien baklengs beveger filmskaperen oss fra et punkt av den ytterste fornedrelse fram mot berøringspunkter mot håp og intimitet. Dette blir også et grep som gir filmen dens styrke som debattfilm, på enormt mange plan. Først og fremst ved at det gir tilskueren den nødvendige objektivitet i forhold til voldens og hevnens vesen. Hadde man fulgt hovedpersonene fra starten av historien hadde vi vært farget av sympatier og hendelsesforløp, men nå møter vi volden uforbredt.

Det er en slags alkymi, dette. Noés film begynner i mørk forakt men ender altså i et tandert håp. I et kompositorisk mesterstykke lykkes regissøren i en forvandling, han lager gull av det mørkeste avfall. Det er filmens store styrke: at den vikler seg ut av menneskeforakten og peker på mer optimistiske muligheter.

Arthaus/olep/red.

På grunn av kinoloven må man være medlem av Cinemateket USF for å se filmene som vises. Medlemsskap koster kr. 90 og er å få kjøpt i billettsalget før alle visningene. Merk at medlemskortet gjelder for både Bergen filmklubb og Cinemateket USF, samt at det normalt også gjelder for de fleste andre filmklubber i Norge. Medlemskort selges og er gyldig halvårsvis; vår og høst. VÅR: i salg i perioden 1/11 - 30/4, gyldig i perioden 1/11 - 30/6. HØST: i salg i perioden 1/5 - 31/10, gyldig i perioden 1/5 - 31/12.
I billettsalget til Bergen filmklubbs forestillinger er også mulig å kjøpe et A-kort. A-kortet koster kr. 350 og gir fri adgang til alle Bergen filmklubbs visninger for et semester. A-kortet gjelder også som vanlig medlemsskap for Cinemateket USF. Med andre ord får man adgang til visningene på Cinemateket mot å betale kr. 40. Det er finnes for tiden ikke noen A-kort-ordning for Cinemateket USF.


 

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.