Film

FILM: MEST, REGI JERMEK SHINARBAEV 1989

FØDT FOR BLODHEVN

En av Kasakhstans store og fornyende regissører, Jermek Shinarbaev, har i nært samarbeid med den russisk-koreanske forfatteren Anatoli Kim laget en særdeles fascinerende historie om blodhevn.

En lærer dreper en liten jente i klassen sin i et raserianfall. Han flykter fra bygden mot den kinesiske grensen og blir borte. Jentas foreldre er et eldre ektepar, og hun var deres eneste barn. Besatt av tanken på blodhevn skaffer moren en ny, ung kone til sin mann. Hennes oppgave er å føde dem en sønn hvis eneste oppgave her i livet er å spore opp og drepe læreren når han blir gammel nok.

I begynnelsen av 1940-tallet ble hundretusenvis av koreanere som hadde bodd i det sør-østlige Sovjetunionen tvangsflyttet av Stalin. Han anså dem som forrædere og fiender av folket. Gamle, unge, kvinner og barn ble stuet sammen i egne områder og stort sett overlatt til seg selv. Mest er den første filmen som forteller om deres skjebne.

Mest er en vakker, til tider brutal, men mest av alt en fantastisk fascinerende reise både psykologisk og geografisk. Filmen er også å regne som begynnelsen på en kasakhstansk bølge som oppsto i tiden rett før Sovjetunionens fall.

CiO/red./olep

Mest. Regi: Jermek Shinarbaev, Sovjetunionen, 1989. Manus: Anatoli Kim. Foto: Sergei Kosmanev. Musikk: Vladislav Shute. Medv: Aleksandr Pan, Oleg Li, Valentin Te, Rasim Jakibaev m.fl. Russisk tale, engelske undertekster. Digibeta, farger, 1 t 36 min.


Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.