Film

FILM: AFRIKADRONNINGEN, REGI JOHN HUSTON 1951

Southern discomfort

Kongo 1950; varmt og fuktig. Innspillingen av Afrikadronningen er i gang. De fleste i produksjonsteamet er syke, iglene er blodtørstige og opptakene må utsettes igjen. Regissøren har gått på sin daglige elefantjakt.

Handlingen i Afrikadronningen utspiller seg i tidligere Tysk Vest-Afrika ved krigsutbruddet i 1914. Vi møter to personer. Charlie Allnut, en fordrukken elvebåtskipper, og Rose Sayer, en prektig søster av en misjonær. Rose overtaler skipperen til å ta den farlige turen nedover Ulanga-strykene fremfor å bli liggende i skjul i de stille farvannene lengst oppe i elven. Hun vil trosse strykene i den hensikt å senke et tysk krigsskip. Det er selvsagt ikke til å unngå at de to høyst ulike karakterene, under reisens mangslungne strabaser begynner å få øynene opp for hverandres skjulte kvaliteter.

Filmen gir oss store doser dramatikk, romantikk, humor og spenning, der opplevelsene i stor grad blir formidlet og drevet frem gjennom en fremragende dialog. Afrikadronningen markerer et skuespillermessig høydepunkt i både Hepburn og Bogarts karrierer. Det forholdet som utvikler seg mellom Rose og Charley på deres ferd nedover strykene er fortalt med realisme og inderlighet. Det bør kanskje også nevnes at Bogarts treffsikre tolkning av den fordrukne skipperen Charley Allnut ofte tillegges hans noe animerte tilstedeværelse under innspillingen. Bogart var, sammen med regissør Huston, den eneste som ikke ble syk i løpet av tiden i Afrika, noe de begge mente var et resultat av en rent whisky-basert diett - fra frokost til kvelds.

Magnus Holtermann/red.

The African Queen. Regi: John Huston, Storbritannia/USA, 1951. Manus: John Huston og James Agee, etter en roman av C.S. Forester. Foto: Jack Cardiff. Musikk: Alan Gray. Medv: Humphrey Bogart, Katharine Hepburn, Robert Morley og Peter Bull m.fl. Engelsk tale, utekstet. DCP, farger, 1 t 43 min.Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.