Film

FILM: MISHIMA - PAUL SCHRADER, USA 1985

"Ord er ikke tilstrekkelig. Så jeg fant en ny utrykksform" - Yukio Mishima

Mishima
25. november 1970 stormet en en liten gruppe uniformerte menn Tokyo-hovedkvarteret til de japanske forsvarsstyrker og tok kommandøren som gissel. Etter å ha holdt en tale til de oppstilte soldatene med det mål å inspirere til militærkupp for å gjeninnføre keiserdømmet, avsluttet gisseltakernes leder med å begå seppuke (rituelt selvmord) og la seg halshugge av sin sekundant. Hendelsen ble gjort enda mer oppsiktsvekkende på grunn av hvem som utførte den. Yukio Mishima var nemlig en av Japans største og mest leste forfattere - tre ganger nominert til nobelprisen i litteratur og en fremstående dramatiker, skuespiller, kroppsbygger og kampsportekspert som også var populær i Europa og USA.

Paul Schraders film maler Mishimas liv i brede strøk med en unik struktur som veksler mellom hendelsene i 1970 og stiliserte dramatiseringer av tre av forfatterens mest selvbiografiske romaner: "Den gylne paviljongs tempel", hvor den vordende esteten besatt et vakkert objekt finner skjønnheten ved å ødelegge det; "Kyokos hus", som fetisjerer over mannskroppen og muskelbygging, og "Hester på flukt" som omhandler et militæropprør i 1928 som ender i seppuku.

Erlend Rydning/red.

Mishima - A Life In Four Chapters. Regi: Paul Schrader, USA, 1985. Manus: Chieko Schrader, Leonard Schrader, Paul Schrader og Jun Shirago. Foto: John Bailey. Musikk: Philip Glass, fremført av Kronos Quartet. Medv: Ken Ogata, Junkichi Orimoto, Massayuki Shionoya, Kanji Sawada, Go Riju m.fl. Japansk tale, svenske undertekster. 35mm, farger, 2 t 1 min.

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.