Film

FILM: LØFTET, REGI LUC OG JEAN PIERRE DARDENNE 1996

I Løftet følger vi den 15 år gamle belgiske gutten Igor gjennom noen turbulente dager. Igor er mekanikerlærling og deler fritiden sin mellom å kjøre go-kart med kompisene sine og hjelpe til på farens byggeplass. Faren driver en snuskete forretning der han utnytter innvandrere fra Asia, Afrika og Øst-Europa: han gir dem boplass i skitne rønner, og som leie må de pusse dem opp. Den ungdommelig naive Igor ser ingenting galt i farens virksomhet, men noen bygningsinspektørers visitt på byggeplassen skal forandre Igors verden.

Da arbeiderne flykter fra inspektørene, faller innvandreren Hamidou og blir dødelig skadet. Igor kommer til og lover den døende å ta hånd om hans kone og spedbarn. Hamidou gjemmes deretter for inspektørene for ikke å avsløre Igors far, og dør like etter. Når faren velger å begrave liket i sement, får Igor samvittighetskvaler. Skal han være lojal mot sin far, eller skal han holde løftet han gav til Hamidou?

Filmens styrke ligger nettopp i den samtidige behandlingen av det personlige og det samfunnsmessige. På den ene siden utforskes Igors oppdagelse av innvandrernes menneskelighet. Hans forhold til Hamidous enke og hans generelle følelsesmesssige oppvåkning, satt opp mot en veldig lojalitet til faren, er skildret med intensitet og varme. På den andre siden er filmen en svært realistisk samtidshistorie fra vårt nære Europa, som sier mye om de reelle samfunnsproblemene Belgia slet med på midten av 1990-tallet.

olep/red.


La promesse. Regi: Luc og Jean-Pierre Dardenne, Belgia/Frankrike/Luxemburg/Tunisia, 1996. Manus: Luc og Jean-Pierre Dardenne. Foto: Alain Marcoen. Musikk: Jean-Marie Billy og Denis M'Punga. Medv: Jérémie Renier, Olivier Gourmet, Assita Ouédraogo, Rasmané Ouédraogo m.fl. Fransk tale, engelske undertekster. 35mm, farger, 1 t 33 min.Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.