Film

FILM: THE OUTSIDER, regi Béla Tarr 1981

En ungarsk slacker

Szabadgyalog. Regi: Béla Tarr, Ungarn, 1981. Manus: Béla Tarr. Foto: Ferenc Pap og Barna Mihók. Musikk: András Szabó. Medv: András Szabó, Jolan Fodor, Imre Donko, Istvan Bolla, Ferenc Jánossy, Imre Vass m.fl. Ungarsk tale, engelske undertekster. 35mm, farger, 2 t 26 min.

Béla Tarrs andre film - og hittil bare en av to som er i farger - gir et dokumentarisk og realistisk bilde av livet i en liten ungarsk industriby anno 1981. Unge, foreldreløse András - med klengenavnet "Beethoven" grunnet sitt talent på fiolin - jobber på et psykiatrisk sykehus, der han er godt likt av pasientene for sin vennlighet og empati. Han får likevel sparken da han ikke klarer å holde deg unna alkoholen. Han finner seg raskt en ny jobb på en fabrikk, men det forandrer ikke livet han lever på nevneverdig måte.

András - spilt av filmens komponist András Szabó - er en selvopptatt og retningsløs dagdriver som soser rundt i gatene helt uten mål og mening. Uten familie, utdannelse eller særlig god økonomi har han ikke mange alternativer. Tilværelsen kretser rundt interessen for musikk, dans og hyppige besøk på favorittpuben.

The Outsider presenterer et liv der menneskene har få valgmuligheter i hverdagen og der heller ikke fremtiden virker særlig lys. Tarr visualiserer dette gjennom utstrakt bruk av nærbilder og gjennom å bruke stemningsfulle, urbane opptakssteder. Han benytter seg av amatørskuespillere for å øke autensiteten, og ytterligere understreke filmens sosialrealistiske slik tematikk.

olep Cinemateket USF

 

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.