Film

Film: LAWRENCE OF ARABIA, regi David Lean 1962

Lawrence of Arabia. Regi: David Lean, England, 1962. Manus: Robert Bolt. Foto: Frederick A. Young. Musikk: Maurice Jarre. Medv: Peter O'Toole, Alec Guinness, Anthony Quinn, Omar Sharif m.fl. Engelsk tale, utekstet. 35mm, farger, 3 t 47 min. Lawrence of Arabia Etter at Thomas E. Lawrence omkom i en motorsykkelulykke i 1935 begynte mytene om ham å spinne for alvor. Han ble etter hvert en av sin tids største legender og et mysterium for historikerne. Under første verdenskrig ble han kjent som Lawrence of Arabia. Opprinnelig var han skrivebordsoffiser ved generalstaben i Kairo. Denne jobben var ikke slik han drømte at arbeidet i hæren skulle være, og han fikk etter hvert oppfylt ønsket om overføring til Arabia. Der hjalp han araberne å gjøre opprør mot tyrkerne som okkuperte landet. Lawrence fikk raskt heltestatus blant araberne på grunn av sine dristige operasjoner. Han ble også fulgt av en journalist som formidlet hans erobringer for resten av verden, og mytene rundt hans person ble flere og flere. Lawrence of Arabia ble en monumental kassasuksess, et episk ørkeneventyr som hverken publikum eller kritikere hadde sett maken til. Leans øye for detaljer vises igjen i hver eneste scene, og hans talent for det spektakulære og fargesprakende blir utnyttet til fulle. Slagscenene er blant de mest fryktinngytende i filmhistorien, mens ørkenens skjønnhet og varme er så godt fremstilt at publikum nesten kan føle solstrålene. Da en premieregjest i 1962 fikk spørsmål om hvor han ønsket å sitte, var svaret: "En plass i skyggen, takk"! olep/red.
Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.