Film

Film. PAPPA ER PÅ FORRETNINGSREISE, regi Emir Kusturica 1985

Otac na sluzbenom putu. Regi: Emir Kusturica, Jugoslavia, 1985. Manus: Abdulah Sidran. Foto: Vilko Filac. Musikk: Zoran Simjanovic. Medv: Moreno de Bartolli, Miki Manojlovic, Mirjana Karanovic, Mustafa Nadarevic m.fl. Engelsk dubbet, norske undertekster. 35mm, farger, 2 t 15 min. Hovedpersonen i filmen er den fantasifulle og veslevoksne seksåringen Malik, hvis pappa er på "forretningsreise". Gjennom Maliks øyne får vi oppleve små og store begivenheter i familiens liv i en urolig tid, som likevel er fylt av optimistiske forventninger om fremtiden. I sitt nærmiljø registrerer han hendelser som også blir bilder på det som skjer i samfunnet forøvrig. Filmen gir et troverdig bilde av sterke familiebånd og følelser, samt sosiale vaner. Kusturica har selv sagt at han slett ikke har l0aget en politisk film - hans ærend var å fortelle en historie med utgangspunkt i et bestemt miljø og en bestemt epoke. For å forstå det politiske aspektet i denne filmen, bør en kjenne til noen fakta fra jugoslavisk etterkrigshistorie. I 1948 ble Tito uenig med Stalin angående den politiske retningen Jugoslavia skulle ta. Dette oppgjøret endte med Jugoslavias brudd med Sovjetunionen og Kominform. Bruddet resulterte også i interne oppgjør som lenge ble dysset ned. Tusenvis av uskyldige mennesker ble anklaget for stalinisme og sendt i arbeidsleir. Helt fram til 1980-årene var denne perioden (fra 1948 til midten av 1950-tallet) et ømfintlig og forbudt emne. Pappa er på forretningsreise er den første spillefilmen som åpent beretter om denne perioden i landets historie. red./olep
Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.