Film

Film: Hvem lurte Roger Rabbit?, regi Robert Zemeckis, USA 1988

Hvem lurte Roger Rabbit?. Regi: Robert Zemeckis, USA, 1988. . Engelsk tale, norske undertekster, 1 t 45 min. Hvem lurte Roger Rabbit? I en blanding av animasjon og levende bilder befinner vi oss i en by basert på Los Angeles i 1947. Her lever animerte figurer, såkalte ”Toons”, side om side med vanlige mennesker. Toonsene er ofte ansatt som skuespillere i Hollywood, men blir ellers ansett som gale særinger som helst bør holde seg i tegnefilmghettoen Toontown. Dette er utgangspunket for en av animasjonshistoriens absolutte høydepunkter. Hvem lurte Roger Rabbit er en kjærlighetsærklæring til både klassisk tegnefilm og til hardkokt krim. Den bitre, Toonhatende privatdetektiven Eddie Valiant får i oppdrag å spionere på konen til Maroon Cartoons’ store stjerne, Roger Rabbit. Kaninen er av den kjærlighetssyke typen, som er sikker på at den smellvakre Jessica Rabbit har noe på si. Som i alle hardkokte kriminalhistorier er dette selvfølgelig bare starten på en langt mer intrikat fortelling, som involverer korrupte dommere, sigarrøykende babyer, sleske røyskatter og tegnefilmverdenens fremste produktleverandør, Acme (”A Company that Makes Everything”). Hvem lurte Roger Rabbit er på mange måter en mirakuløs film innen animasjonshistorien. Mirakel nummer én: For første og siste gang så man et samarbeid mellom de store amerikanske tegnefilmselstudioene, hvor Daffy og Donald Duck kunne få utløp for agresjonen sin i samme bilde, hvor Betty Boop kan skravle med Dolly og Hakke Hakkespett kan kappløpe med Bippe Stankelbein. Mirakel nummer to: Det er en filmteknisk perle uten sidestykke, som sømløst kombinerer tegnefilm med levende bilder, utført av animasjonsgeniet Richard Williams. Filmen inneholder 85,000 forskjellige tegninger, brukte ingen hjelp av datamaskiner, og var den dyreste filmen i verden da den hadde premiere. Mirakel nummer tre: Den klarer å være en godt fortalt kriminalhistorie, en vanvittig morsom slapstickkomedie, og en spennende actionfilm på én gang. Som forfilm viser vi kortfilmen Rollercoaster Rabbit, hvor Roger Rabbit skaper store forviklinger på et karneval. Robert Zemeckis Robert Zemeckis er en av de ytterst få Hollywood-regissører som klarer å kombinere det fremste av teknisk innovasjon med ypperlig historiefortelling. Han står bak filmer som Tilbake til Fremtiden (1988) og Forrest Gump (1994), og i de senere år gått i bresjen for motion-capture-animasjon med filmer som Polarekspressen (2004) og Beowulf (2007).
Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.