Film

Film: Hjemkomsten, regi Hal Ashby. USA 1978

Coming Home. Regi: Hal Ashby, USA, 1978. Manus: Waldo Salt, Robert C. Jones og Nancy Dowd. Foto: Haskell Wexler. Medv: Jane Fonda, Jon Voight, Bruce Dern, Robert Carradine, Penelope Milford m.fl. Engelsk tale, utekstet. 16mm, farger, 2 t 8 min. Hjemkomsten I 1978 utkom to kontroversielle og svært forskjellige Vietnam-filmer i Hollywood, og sammen rasket de med seg det som fantes av Oscar-statuetter det året. Filmene var Hjortejegeren og Hjemkomsten. Der Hjortejegeren er en ambisiøs, altomfattende og episk anlagt historie, er Hjemkomsten mest en fortelling om kvinnene som ble forlatt og mennene som kom ugjenkjennelige tilbake. Jane Fonda spiller Sally, den pliktoppfyllende, naive konen til den brautende offiseren Bob, som entusiastisk reiser i krigen for fedrelandet og egoet sitt. I hans fravær melder hun seg til frivillig arbeid ved et krigsveteransykehus. Der steller hun den tidligere klassekameraten Luke, som reiste ut for å gjøre sin plikt, og kom hjem bundet til rullestolen. Luke er en sint mann som mener at landets engasjement i krigen er feil. Hjemkomsten er først og fremst en skuespillerfilm, og aller mest Jon Voights film. Mindre begavede skuespillere kunne lett gjort Luke til en klisjé vi kjenner fra utallige krigsfilmer. Voight spiller rollen som krigsskadet med uovertruffen intelligens, fintfølenhet, tilbakeholdenhet og mangel på pretensjoner. Det er nydelig å se hans fullstendige kontroll over en karakter som kjemper for nettopp kontroll. I en film som lister seg på en knivsegg mellom rått føleri og stillferdig sentimentalitet er det skuespillerne som står for balansegangen, og både Voight og Fondas Oscar-priser er vel fortjente, slik Bruce Derns nominasjon er det. sw
Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.