Film

Manhattan ( Woody Allen, USA 1979)

Manhattan. Regi: Woody Allen, USA, 1979. Manus: Woody Allen og Marshall Brickman. Foto: Gordon Willis. Musikk: George Gershwin. Medv: Woody Allen, Diane Keaton, Mariel Hemmingway, Michael Murpy, Meryl Streep m.fl. Engelsk tale, norske undertekster. 35mm, farger, 1 t 36 min. Manhattan Isaac Davis er en 42 år gammel fjernsynsforfatter og heltidsnevrotiker (eller "Woody Allen", som det også heter), som dater en 17 år gammel jente og drømmer om å skrive den Store Amerikanske Romanen. Han sliter med troen på kjærligheten, en problematisk eks-kone og sin gifte venns irriterende elskerinne. Med Match Point (2005) og Scoop (2006) har Woody Allen bevist at det ikke bare er mulig å ta mannen ut av New York – det er dessverre tilsynelatende også fullt mulig å ta New York ut av mannen. Få filmskapere har i like stor grad som Woody Allen basert sitt arbeide rundt ett bestemt geografisk sted, og hans visjon av New York har vært sentral i å forme den kollektive forestillingen om byen – i Norge, i Europa, i verden. Woody Allen er synonymt med New York, og ingen av filmene hans er mer New York enn Manhattan. Filmen er en skamløs hyllest til regissørens hjemby, og dersom du ikke har et romantisk forhold til "the greatest city in the world" fra før av, er det gode sjanser for at du har det når rulleteksten er ferdig. Dersom det hersker en viss uenighet om hvorvidt Manhattan er Woody Allens beste film, er det liten tvil om at filmen er høydepunktet i Gordon Willis' karriere. Willis fotograferte flere av Woodys beste og mest anerkjente filmer som Annie Hall (1977), Broadway Danny Rose (1984) og Kairos røde rose (1985), og er i stor grad ansvarlig for å etablere den visuelle stilen som siden har blitt regissørens varemerke. Det ti år lange samarbeidet resulterte dessuten i visuelt imponerende filmer som Stardust Memories (1980) og Zelig (1983), og Willis har også filmer som gudfaren-trilogien og Alle presidentens menn (1976) på merittlisten. Manhattan forener Willis' utsøkte sans for komposisjon, lyssetting og bruk av negativt rom med Woodys karakteristiske blanding av avvæpnende humor og dyp menneskelig innsikt. Resultatet er en enestående subtil og majestetisk dissekering av den romantiske kjærlighetens vekstvilkår i det bemidlede lag av befolkningen, og åpningssekvensen med tablåer av Manhattan akkompagnert av George Gerswins musikk er i seg selv et høydepunkt av filmhistoriske dimensjoner. Woody Allens største styrke har alltid vært at han tar middelklassen – kunsthistoriens mest latterliggjorte og fornedrede samfunnsgruppe – på alvor. I en tid og et land hvor stadig flere må innrømme sin tilhørighet i denne store, uformelige menneskemassen, er det på høy tid at Woody blir omfavnet som den middelklassens mester han alltid har vært. Av Aksel Kielland. ---------------------------------------------------------- Medlemskort: gyldighet og salgsperioder På grunn av kinoloven må man være medlem av Bergen filmklubb og Cinemateket USF for å se filmene som vises. Medlemsskap koster kroner 90,-, og er å få kjøpt i billettsalget før alle visningene. Merk at medlemskortet gjelder for både Bergen filmklubb og Cinemateket USF, samt at det normalt også gjelder for de fleste andre filmklubber i Norge. Medlemskort selges og er gyldig halvårsvis; vår og høst. VÅR: i salg i perioden 1/11 - 30/4, gyldig i perioden 1/11 - 30/6. HØST: i salg i perioden 1/5 - 31/10, gyldig i perioden 1/5 - 31/12. NB: Bergens Tidendes abonnentkort gjelder som medlemskort fra august 2007. Det er også mulig å kjøpe et ”A-kort”. A-kortet koster kroner 350,- og gir fri adgang til alle Bergen filmklubbs visninger for et semester. A-kortet gjelder også som vanlig medlemsskap for Cinemateket USF, m.a.o, man får adgang til visningene på Cinemateket mot å betale kr 40,-. Det er finnes for tiden ikke noen ”A-kort” ordning for Cinemateket USF. Billetter Koster kr 40,- både på Bergen filmklubb og på Cinemateket USF. Billettsalget starter 20 minutter før forestilling. Visningssteder Cinemateket USF har filmvisninger i Cinematek-salen på USF Verftet, Georgernes verft 12 på Nordnes, normalt tirsdager, onsdager, fredager og søndager kl. 19.00 og 21.00. Bergen filmklubb har filmvisninger i Magnus Barfot kinosenter i salen MB1, normalt onsdager og torsdager kl. 21.00.
Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.