Film

Klokken fem om ettermiddagen (Samira Makhmalbaf, Iran 2003)

Panj é asr. Regi: Samira Makhmalbaf, Iran/Frankrike, 2003. Manus: Samira og Mohsen Makhmalbaf. Foto: Ebrahim Ghafori og Samira Makhmalbaf. Musikk: Mohammad Reza Darvishi. Medv: Agheleh Rezaie, Abdolgani Yousefrazi, Razi Mohebi og Marzieh Amiri m.fl. Dari tale, norske undertekster. 35mm, farger, 1 t 45 min. Klokken fem om ettermiddagen Noqreh er en ung kvinne som bor i Afghanistan og drømmer om å bli landets neste president. Hun har hørt om Benazir Bhutto, Pakistans kvinnelige president på 1980- og 90-tallet, og spør seg rundt om hva det er som skal til for at en kvinne skal kunne oppnå autoritetsposisjoner i samfunnet. Noqreh føler seg dratt mellom den religiøse oppdragelsen og en ny og spennende verden med kvinnefrigjøring og utdannelse. Hver dag tar Noqreh på seg burkaen og blir kjørt til skolen av sin far for å pugge Koranen. Men straks han er ute av syne, kaster hun burkaen, legger Koranen fra seg og oppsøker en moderne skole for å snakke med framsynte kvinner som lærer henne om politikk og poesi. Klokken fem om ettermiddagen er satt til Afghanistan etter Talibans fall og var den første filmen som ble spilt inn etter at USA bombet landet. Filmen er Samira Makhmalbafs tredje film og er basert på en roman skrevet av hennes far Mohsen Makhmalbaf som i 2001 hadde utforsket Afghanistan på lerretet med En reise til Kandahar. Opptakene til Klokken fem om ettermiddagen var strabasiøse. I Kabuls høyland trodde befolkningen at de skulle danse når de ble spurt om å medvirke i en film. Å opptre foran et kamera var for dem fullstendig fremmed, men Samira gjør god bruk av amatørene, og resultatet er strålende. Av Erlend Rydning ----------------------------------------------------------- Medlemskort: gyldighet og salgsperioder På grunn av kinoloven må man være medlem av Bergen filmklubb og Cinemateket USF for å se filmene som vises. Medlemsskap koster kroner 90,-, og er å få kjøpt i billettsalget før alle visningene. Merk at medlemskortet gjelder for både Bergen filmklubb og Cinemateket USF, samt at det normalt også gjelder for de fleste andre filmklubber i Norge. Medlemskort selges og er gyldig halvårsvis; vår og høst. VÅR: i salg i perioden 1/11 - 30/4, gyldig i perioden 1/11 - 30/6. HØST: i salg i perioden 1/5 - 31/10, gyldig i perioden 1/5 - 31/12. Det er også mulig å kjøpe et ”A-kort”. A-kortet koster kroner 350,- og gir fri adgang til alle Bergen filmklubbs visninger for et semester. A-kortet gjelder også som vanlig medlemsskap for Cinemateket USF, m.a.o, man får adgang til visningene på Cinemateket mot å betale kr 40,-. Det er finnes for tiden ikke noen ”A-kort” ordning for Cinemateket USF. Billetter Koster kr 40,- både på Bergen filmklubb og på Cinemateket USF. Billettsalget starter 20 minutter før forestilling. Visningssteder Cinemateket USF har filmvisninger i Cinematek-salen på USF Verftet, Georgernes verft 12 på Nordnes, normalt tirsdager, onsdager, fredager og søndager kl. 19.00 og 21.00. Bergen filmklubb har filmvisninger i Magnus Barfot kinosenter i salen MB1, normalt onsdager og torsdager kl. 21.00.
Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.