Film

Min venn Ivan Lapsjin, regi: Aleksej German, Sovjet, 1984

Moj drug Ivan Lapsjin. Regi: Aleksej German, Sovjetunionen, 1984. Manus: Eduard Volodarskij. Foto: Valerij Fedosov. Musikk: Arkadij Gagulashvili. Medv: Andrej Boltnev, Nina Ruslanova, Andrej Mironov, Aleksej Zharkov m.fl. Russisk tale, engelske undertekster. 35mm, farger og s/hv, 1 t 39 min. Min venn Ivan Lapsjin Min venn Ivan Lapsjin er basert på historier skrevet av regissørens far, den respekterte forfatteren Yurij German. Fra 1980-tallets Sovjet tar fortelleren oss med tilbake til vinteren 1935, da han var ni år gammel og bodde i en leilighet med sin far og to andre menn, politsjef Ivan Lapsjin og dennes underoffiser. Gjennom guttens øyne tegnes et portrett av politisjefen. Som et historisk dokument er Min venn Ivan Lapsjin et mesterverk. Ned til minste detalj har Aleksej German gjenskapt en sovjetisk småby på 30-tallet, komplett med de riktige posterne på veggene og sketsjer og teaterstykker fra denne tiden (noen måneder før Stalin startet de første store utrenskningene). Selv mentaliteten har han fanget, denne løssluppne mistenksomheten, svartebørshandelen med ulovlig brensel og den tvungne fremtidsopptimismen. Under dekke av å være en krim om spesialetterforskeren Ivan Lapsjin, blir den et innblikk i den menneskelige svakheten hos det politiserte politiet. Små episoder bærer bud om den brutaliteten som skulle komme, alt sett gjennom øynene til en liten gutt som minnes denne tiden. Stilmessig er den holdt i lekkert monokrom, som et trollspeil av datidens propagandafilmer. Vi legger til at filmen vises i en nydelig filmkopi, der Valerij Fedosovs praktfulle bilder kommer til sin fulle rett. ------------------------------- Billetter Koster kr 40,- Billettsalget starter 20 minutter før forestilling. Visningssteder: Cinemateket USF har filmvisninger i Cinematek-salen på USF Verftet, Georgernes verft 12 på Nordnes, normalt tirsdager, onsdager, fredager og søndager kl. 19.00 og 21.00. Bergen filmklubb og Cinemateket USF viser film. Faktisk rundt 200 titler i året, noe som er like mange filmer som Bergen Kino viser. Vi tilbyr våre medlemmer filmer fra hele filmhistorien. Fra 1895 til dags dato; fra 15-timers drama til ettminutts kortfilmer; film som aldri har vært vist i Norge og klassikere som kan ses om og om igjen til øyet blir stort som en vott; regissørserier og sjanger- og temapresentasjoner; kalkuner og mesterverk; avant garde, kunst og kitsch; velkjent og ukjent, små lokale og store internasjonale produksjoner; barnefilmer og splatterkomedier... Du bør kunne finne noe av interesse her. Medlemskort: gyldighet og salgsperioder På grunn av kinoloven må man være medlem av Bergen filmklubb og Cinemateket USF for å se filmene som vises. Medlemsskap koster kroner 90,-og er å få kjøpt i billettsalget før alle visningene. Merk at medlemskortet gjelder for både Bergen filmklubb og Cinemateket USF, samt at det normalt også gjelder for de fleste andre filmklubber i Norge. Medlemskort selges og er gyldig halvårsvis; vår og høst. VÅR: i salg i perioden 1/11 - 30/4, gyldig i perioden 1/11 - 30/6. HØST: i salg i perioden 1/5 - 31/10, gyldig i perioden 1/5 - 31/12.
Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.