Film

Gå og se!, regi: Elem Klimov, Sovjet 1986.

Idi i smotri. Regi: Elem Klimov, Sovjetunionen, 1986. Manus: Elem Klimov og Aleksander Adamovitsj. Foto: Aleksej Rodinov. Musikk: Oleg Jantjenko og Wolfgang A. Mozart. Medv: Aleksej Kravtsjenko, Olga Miranova, Liubomiras Lauceviciis m.fl. Russisk tale, norske undertekster. 35mm, farger, 2 t 24 min. Gå og se! Man må spørre seg om det er et paradoks eller en nødvendighet å kalle en film for Gå og se!, ikke minst når filmen til minste detalj gir seg ut på å skildre brutalitetens vesen. Elem Klimovs film er ikke bare en uhyre vellaget krigsfilm, den er også et av de sterkeste antikrigsdokumenter som er å få sett. Gå og se! er Klimovs siste spillefilm, og tar for seg de opprivende grusomhetene som fant sted i Hviterussland under 2. verdenskrig. I en etterkrigsdiskurs som til tider kan gi inntrykk av at krigen kun handlet om nazistene mot jødene, er det lett å glemme de utallige ofrene utenom disse to gruppene. Hviterussland var blant landområdene som ble hardest rammet, og mer enn to millioner av landets innbyggere måtte bøte med livet under krigen. I Gå og se! fortelles Hviterusslands krigshistorie gjennom gutten Fljora. Flere tusen landsbyer blir utslettet av den tyske krigsmakten, og i løpet av filmen utvikles Fljora fra en uskyldig liten gutt til en krigstrett gammel mann, nummen av alle de groteske overgrepene han både utsettes for og er vitne til. Gå og se! er kaotisk, eksplisitt voldelig og har hele tiden en høyst subjektiv synsvinkel. Den er til tider rett og slett ikke til å holde ut, og på grunn av dette er den muligens det beste krigsportrettet som finnes på film. --------------------- Billetter Koster kr 40,- Billettsalget starter 20 minutter før forestilling. Visningssteder: Cinemateket USF har filmvisninger i Cinematek-salen på USF Verftet, Georgernes verft 12 på Nordnes, normalt tirsdager, onsdager, fredager og søndager kl. 19.00 og 21.00. Bergen filmklubb og Cinemateket USF viser film. Faktisk rundt 200 titler i året, noe som er like mange filmer som Bergen Kino viser. Vi tilbyr våre medlemmer filmer fra hele filmhistorien. Fra 1895 til dags dato; fra 15-timers drama til ettminutts kortfilmer; film som aldri har vært vist i Norge og klassikere som kan ses om og om igjen til øyet blir stort som en vott; regissørserier og sjanger- og temapresentasjoner; kalkuner og mesterverk; avant garde, kunst og kitsch; velkjent og ukjent, små lokale og store internasjonale produksjoner; barnefilmer og splatterkomedier... Du bør kunne finne noe av interesse her. Medlemskort: gyldighet og salgsperioder På grunn av kinoloven må man være medlem av Bergen filmklubb og Cinemateket USF for å se filmene som vises. Medlemsskap koster kroner 90,-og er å få kjøpt i billettsalget før alle visningene. Merk at medlemskortet gjelder for både Bergen filmklubb og Cinemateket USF, samt at det normalt også gjelder for de fleste andre filmklubber i Norge. Medlemskort selges og er gyldig halvårsvis; vår og høst. VÅR: i salg i perioden 1/11 - 30/4, gyldig i perioden 1/11 - 30/6. HØST: i salg i perioden 1/5 - 31/10, gyldig i perioden 1/5 - 31/12.
Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.