Film

Nazarín, av Luis Buñuel

Nazarín Luis Buñuel holder Nazarín for å være en av favorittene blant sine egne filmer. I motsetning til mange andre av Buñuels filmer, ble Nazarín en suksess i sin tid. Den er en humanistisk studie av katolisismens feilskjær. Filmen vant Juryprisen ved filmfestivalen i Cannes i 1959. Mange mener at Nazarín er et forsøk på personlig rehabilitering fra Buñuels side, ettersom han hadde gjennomgått en streng jesuittisk skolegang. Buñuel er kjent for å være kritisk til kristendommen, og i Nazarín er kritikken hardere enn i de fleste av hans andre filmer. Filmen gir et realistisk portrett av Mexico og menneskene der. Nazarín regnes som en klassiker, men blir sjeldent vist. Sett i forhold til Buñuels andre filmer kan Nazarín virke bedragersk enkel i sitt filmspråk. Nazarín spilles av Francisco "Paco" Rabal, som gjør en fantastisk skikkelse. I likhet med Bibelens Jesus ferdes Nazarín blant horer, tyver og tiggere. I filmen befinner vi oss i en liten fattig landsby i Mexico tidlig på 1900-tallet. Buñuel ble selv mexicansk statsborger i voksen alder, og fikk for øvrig sin renessanse som filmskaper nettopp her. Nazaríns naboer stjeler fra ham både titt og ofte. Som den gode katolske presten han er, låser han likevel ikke døren. Han er nemlig av den oppfatning at de trengende skal få hva de behøver. Nazarín prøver å følge Jesu eksempel ved å leve i selvforsakelse. Vi følger denne milde presten på hans reiser gjennom det landlige Mexico. Han hjelper den prostituerte Andara som har stukket ned og drept en annen gatepike. Han blir venner med Andaras søster, og sammen reiser de ut på landeveien. Ryktene om hans adferd begynner således å svirre blant hans overordnede. De er overbevist om at han går til sengs med begge søstrene. Som en følge av dette, blir han tvunget til å forlate sin stilling i kirken. Nazarín er av den formening at sex og enhver form for begjær er forbundet med synd. Buñuel prøver å vise at edle tanker ikke nødvendigvis fører til gode handlinger. Han er kritisk til Nazaríns passivitet, og sier: "Nazarín blir motivert av sin tro og sin ideologi, det som beveger meg er hva som skjer når hans ideologi feiler. Når han blir involvert i noe går det galt. Alt ender bare med konflikter og katastrofer, uansett hvor godt alt er ment." Buñuel spør seg om det er plass til rendyrkede kristne ideal i den moderne verden.
Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.